Marvu Logo

'Sterk in Verbinden'

ENDE

Transportmachines zijn van groot belang in de voedingsindustrie. Deze machines moeten dag en nacht draaien om consumenten van eten te voorzien. Slijtage en uitval van onderdelen zijn dan ook een onvermijdelijk gevolg. Maar, hoe snel dit precies gebeurt valt uit te stellen. Door voorraadbeheer van reserveonderdelen goed te plannen, kun je de levensduur van je transportmachine verlengen. Karin van Wanrooij, onze expert in spareparts en tevens klantkoningin bij Marvu, vertelt in een interview wat de meest voorkomende onderdelen zijn die vervangen moeten worden en hoe je de levensduur van transportmachines verlengt.

Verleng de levensduur van transportmachines

In gesprek met Karin
Workshop photo

Transportmachines zijn van groot belang in de voedingsindustrie. Deze machines moeten dag en nacht draaien om consumenten van eten te voorzien. Slijtage en uitval van onderdelen zijn dan ook een onvermijdelijk gevolg. Maar, hoe snel dit precies gebeurt valt uit te stellen. Door voorraadbeheer van reserveonderdelen goed te plannen, kun je de levensduur van je transportmachine verlengen. Karin van Wanrooij, onze expert in spareparts en tevens klantkoningin bij Marvu, vertelt in een interview wat de meest voorkomende onderdelen zijn die vervangen moeten worden en hoe je de levensduur van transportmachines verlengt.

Uitdagingen Bij het Onderhoud van Transportmachines

Volgens Karin is een van de grootste uitdagingen bij het onderhouden van transportmachines die volcontinue draaien, Structureel onderhoud in te plannen. “Voedselproducenten willen continu blijven draaien om productie en omzet te behalen. Hierdoor wordt onderhoud vaak uitgesteld, waardoor de machines langer doorlopen dan de levensduur van de onderdelen en storingen kunnen optreden.” Legt Karin uit. Daarom is het belangrijk om periodiek preventief onderhoud op tijd in te plannen. De onderdelen die met enige regelmaat vervangen moeten worden? Dat zijn bandmateriaal, tandwielenpockets, aandrijfkettingen en lagers volgens Karin. Dit zijn stuk voor stuk onderdelen zijn die constant in beweging zijn.

Wanneer onderdelen aan vervanging toe zijn raadt Karin aan om deze te vervangen met originele spareparts: “Bij het installeren van niet originele onderdelen zou een kleine afwijking in de afmeting van het onderdeel wrijving kunnen geven. Door het intensieve gebruik kan dan zelfs een kleine afwijking zorgen voor een grote slijtage op de transportsysteem.” Daarom is het beter om bij de leverancier originele spareparts te bestellen. Zo weet je zeker dat de kwaliteit en levensduur van de onderdelen goed is en minimaliseer je het risico op storingen en uitval.

Zo Verleng je de Levensduur van Jouw Transportmachine

De levensduur van de onderdelen van een transportmachine zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan draaitijd, intensiteit van gebruik, capaciteit van het product, spanning en trekkracht, sprockets en veren. Bovendien is de mate van reiniging ook een belangrijke factor zegt Karin, “Bij een transportsysteem voor onverpakte producten is een intensievere reiniging nodig dan bij verpakte producten omdat de vervuiling daar groter is.” Het is dan ook belangrijk dat bij aanschaf van een transportband gekozen wordt voor het juiste materiaal band die past bij de mate van reiniging die nodig is. “Droog, nat, stoom of chemisch, dat is écht afhankelijk van het type vervuiling en de specifieke behoeften van de industrie waarin je als voedselproducent werkzaam bent” voegt Karin toe.

Makkelijk onderhoud met de juiste machines

Het vervangen van onderdelen van transportmachines is vaak ingewikkeld, nog een reden waarom onderhoud vaak wordt uitgesteld. Maar volgens Karin zijn de machines bij Marvu zo ontworpen dat ze praktisch te onderhouden zijn. “Onze machines zijn gemakkelijk te demonteren voor onderhoud zodat de downtime voor klanten zo min mogelijk is. Een ander voordeel van een makkelijk te onderhouden machine is dat de montagetijd een stuk korter is dan normaal. Zo kun je binnen de kortste keren weer verder met je werk.

Neem onderhoudsvoorschriften niet voor lief

Het is ook belangrijk om te kijken naar de omgevingsfactoren, zoals de temperatuur en vochtigheid in de omgeving waar de transportmachine zich bevindt. Als de omstandigheden extreem zijn, kan dit invloed hebben op de levensduur van de onderdelen. Daarom is het belangrijk om de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant te volgen en de machine regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Hoe we dat bij Marvu doen? Daar heeft Karin een antwoord op: “Bij Marvu leveren we altijd een uitgebreide handleiding mee waarin precies staat hoe je de machine het beste kan onderhouden en hoe je deze moet reinigen. Ook geven wij aan welke spare parts wij adviseren om in het voorraadbeheer van de klant op te geven. Het tijdig vervangen van spareparts en het regelmatig uitvoeren van (preventief) onderhoud zorgt voor een langere levensduur van de transportmachine en voorkomt langdurige uitval.

Waarom is het belangrijk om tijdig spareparts aan te schaffen?

Ok helder, vervang je de onderdelen van een transportmachine op tijd, dan voorkom je productieverlies en extra kosten voor reparatie. Maar waar gaan voedselproducenten dan toch de mist in? Dat is een gebrek aan kennis wat betreft voorraadniveau volgens Karin. Ook wel het “oh nee, we hebben dit onderdeel niet!”-probleem zegt ze. “Ken je dat? Dat je midden in een belangrijk proces zit en erachter komt dat je dat ene cruciale onderdeel niet hebt? Dit levert veel klanten stressvolle momenten op. Daarbovenop komt dan ook nog een lange onvoorziene levertijd van de leverancier. Om die reden is het slim om te weten welke onderdelen écht belangrijk zijn en om te zorgen dat je altijd up-to-date voorraadgegevens hebt.” Extra tip: als je ook nog eens slim sorteert op lever-/vervaldatums, opslagvereisten en leveranciersinformatie, dan is het ontzettend eenvoudig om preventief onderhoud in te plannen. “Geen stress meer en het levert het bedrijf indirect veel winst op!” Lacht Karin.

Een goed begin is het halve werk

Als voedselproducent is het belangrijk dat je je bewust bent van het belang van spareparts zodat je de onderdelen van een transportband of machine op tijd kan vervangen. Het onderhouden van transportmachines en het tijdig vervangen van onderdelen is een uitdaging, maar het is belangrijk om de downtime te verminderen en de levensduur van de machine te verlengen. Gebruik bij voorkeur altijd originele onderdelen om de kwaliteit en veiligheid van de machine te waarborgen. Het recept voor succes!

Heb jij voldoende spareparts op voorraad liggen?

Vragen over spareparts? Neem gerust contact met ons op!

Deze website maakt gebruik van cookies

Er worden cookies gebruikt om functionaliteiten op de website mogelijk te maken, statistieken bij te houden, gebruikersvoorkeuren op te slaan en voor marketingdoeleinden.

Privacy policy
ALLES ACCEPTEREN
ALLES WEIGEREN
WIJZIGEN